Van der Reest Advies

Parklasten, Nuts- en Servicekosten

Van der Reest Advies adviseert regelmatig recreatieondernemers die een geschil hebben met recreanten over de doorberekeningsmethodiek voor parklasten en nutskosten (gas, water en elektra). Meestal gaat het om vaste gasten die denken dat ze te veel betaald hebben. Omdat het meestal om een groot aantal gasten gaat die met terugwerkende kracht over een lange periode het 'te veel betaalde' willen terugvorderen, kunnen de bedragen flink oplopen.

In 2015 heeft  de Rechtbank Overijssel in een geschil de ondernemer in het gelijk gesteld. Een recreant eiste dat de ondernemer dezelfde tarieven zou hanteren als het energiebedrijf en vorderde het volgens hem teveel betaalde bedrag terug over een periode van 7 jaar!
De kantonrechter oordeelde dat de ondernemer, met behulp van een door Van der Reest Advies opgesteld rapport, de eis van de recreant overtuigend had bestreden.

De door ons ontwikkelde methode gaat ervan uit dat de tariefstructuur afgestemd dient te zijn op recreatief gebruik van het recreatieobject. In onze methode worden de recreatieve kosten tot op de cent nauwkeurig onderbouwd.
De rechter beoordeelde onze methodiek als juist. De ondernemer mag bij het vaststellen van zijn nutstarieven rekening houden met aansluitkosten, transportkosten, opname van meterstanden, kosten van beheer en onderhoud aan leidingen e.d. mits deugdelijk onderbouwd. Ook een redelijke winstmarge is toegestaan. Het is onze ervaring dat veel bedrijven eerder te laag dan te hoog zitten met hun parklasten en nuts- en servicekosten.

Deze uitspraak biedt perspectief voor ondernemers. Met een goede en transparante onderbouwing van de parklasten en nutstarieven sta je sterk. Als dit ontbreekt kunnen er problemen ontstaan. Niet prettig voor de relatie met uw gasten. Zorg dus voor een goede en transparante onderbouwing van uw parklasten. Onze methode helpt daarbij.

Eén zaak is nog onder de rechter maar in een vergevordert stadium. Wij hopen op een spoedige uitspraak van de Rechtbank Rotterdam in het voordeel van onze client.

Nieuwe ontwikkelingen

Het plaatsen van zonnepanelen óók op de daken van tweede woningen op bungalow- en chaletparken wordt steeds populairder. Dat is goed voor de duurzaamheid en energiebesparing. Voor de exploitanten van deze parken heeft dit wel de nodige consequenties bijvoorbeeld bij het doorberekenen van de energietarieven.  Bij de vraag hoe ga ik hier mee om kunnen wij u helpen René Beukers is onze specialist op dit gebied (tel. 055 538 24 60).

Referentieprojecten:

 • Bungalowpark De Kern te Putten
 • Vakantiepark De Vliegden te Emst
 • Recreatiepark Klein Vaarwater te Ameland
 • Jachthaven Lauwersmeer te Oostmahorn
 • Buitencentrum Hessenheem te Markelo
 • Topparken
 • Park De Horn te Langedijk
 • Strandpark De Zeeuwse Kust te Renesse
 • Resort De Rijp te Oostgraftdijk
 • Recreatielandgoed De  IJsvogel te Voorthuizen
 • Bungalowpark IJhorst, nieuw te ontwikkelen bungalowpark
 • Bohemian Resort te St. Maartenszee (parklasten)

Recente projecten

meer projecten...