Van der Reest Advies

Nieuws

ACM gaat nieuwe regels internetaanbiedingen m.i.v. 15 september 2022 handhaven

ACM gaat nieuwe regels internetaanbiedingen m.i.v. 15 september 2022 handhaven

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) is de Nederlandse toezichthouder ten behoeve van consumentenbelangen. De ACM bewaakt onder meer dat de prijzen van aanbiedingen via het internet transparant en juist zijn. De ACM voert regelmatig controles uit en als zaken niet op orde zijn, kan de ACM boetes en dwangbevelen opleggen.

Op het aanbieden van producten en diensten via het internet zijn wettelijke regels van toepassing. Begin 2022 heeft de ACM deze regels flink aangescherpt en ook de recreatiesector moet zich aan die nieuwe regels houden. Individuele bedrijven en ook HISWA-RECRON zijn daarover in de afgelopen weken in gesprek geweest met de ACM, tevergeefs.

Vanaf medio september 2022 zal de ACM dan ook gaan handhaven op de nieuwe regels, die heel kort samengevat inhouden, dat de getoonde prijs bij de huur van een vakantieverblijf of een campingplaats (of een huurboot) ook de werkelijke eindprijs is (all-in) en dat  daarin dus alle verplichte kosten moeten zijn inbegrepen, inclusief de verplichte variabele kosten (zoals de toeristenbelasting). In bijgaand document van de ACM geeft de zij aan wat er volgens haar dient te gebeuren. Bedrijven wordt dringend aangeraden hiervan kennis te nemen en de internet- en boekingssystemen dusdanig aan te passen dat wordt voldaan aan de eisen van de ACM!

HISWA-RECRON is nog in gesprek met de ACM, onder andere over het korte tijdsbestek dat de sector krijgt om de systemen aan te passen. HISWA-RECRON zal tevens het gesprek aangaan met een aantal Kamerleden over deze kwestie. HISWA-RECRON is namelijk van mening dat de ACM hier, door bestaande wetsregels van een nieuwe interpretatie te voorzien die zeer sterk ingrijpt in de processen en systemen van ondernemers, op de stoel van de wetgever gaat zitten en zij willen dus van die wetgever (de Tweede Kamer) weten hoe zij daar tegen aan kijken.

 

 

< Terug

Geplaatst in: Algemeen
Vorige artikel Project Brouwerseiland van de baan
Volgende artikel Economische Gebiedsvisie Bakelse Plassen e.o.
Print