Hittegolf: Nederlanders blijven in eigen land vakantie houden
Topdrukte op campings en bungalowparken in Nederland
Door de hoge temperaturen in Nederland zijn er in juni en juli een stuk minder vakanties naar het buitenland geboekt dan vorig jaar, maar is er een topdrukte op de Nederlandse campings en bungalowparken.
Reisbrancheorganisatie ANVR (Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen) zag in juni het aantal boekingen teruglopen met 5,5 procent en in juli met 8,5 procent. "Dat kun je zeker wijten aan een mooie zomer", zegt een woordvoerder van de ANVR.
De branche signaleert dat mensen steeds later een vakantie boeken. Uitzondering daarop zijn mensen met kinderen. "En dan komt ineens dat mooie weer en denken veel mensen: wacht eens even, ik kan net zo goed in de buurt blijven."
De terugloop lijkt tijdelijk, want in andere maanden zag de branche juist een toename in het aantal boekingen naar het buitenland. Voor het hele seizoen, dat voor de branche al in april begint, zijn 1,5 procent meer reizen geboekt dan in 2017.
Spanje heeft als vakantiebestemming relatief veel ingeleverd: in juli zo'n 20 procent ten opzichte van vorig jaar. Turkije, dat na de mislukte staatsgreep van 2016, diverse terreuraanslagen en de diplomatieke rel met Nederland behoorlijk uit de gratie was, zit weer een beetje in de lift.
RECRON signaleert topdrukte en een zeer goede bezetting op de campings en vakantieparken. Ook dagrecreatie geniet van de drukte en de bezoekers. Mede door het langdurige stabiele zomerweer lijken alle records van topdrukte gebroken te worden en lijkt het er op dat meer Nederlanders kiezen voor een vakantie in eigen land. Ook de recreatieondernemers doen goede zaken met een volle bezetting en meer verkoop in de horeca als gevolg.
“De campings en vakantieparken zitten goed vol. Je moet echt je best doen en geduld hebben om nog een plekje te vinden”, aldus Martin Maassen, waarnemend algemeen secretaris vereniging RECRON. “Veel Nederlanders die nog geen vakantiebestemming hadden/hebben blijven in Nederland. Deze topdrukte is niet alleen goed voor onze sector zelf, maar ook voor de lokale bedrijvigheid. Bakkers, slagers, fietsverhuurders, slijterijen en supermarkten varen er ook wel bij. Deze zomer bewijst opnieuw dat gemeenten en provincies, die investeren in een toeristisch toplandschap, dat in de zomerperiode dubbel en dwars terugverdiend krijgen”, aldus Maassen.
< Terug