Van der Reest Advies

Nieuws

Laadpalen als kans, verdienmodel én extra service

Laadpalen als kans, verdienmodel én extra service

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat verwacht dat er in 2025 maar liefst 1 miljoen elektrische auto's in Nederland zijn. Met de toename van het aantal elektrische voertuigen stijgt ook de vraag naar oplaadmogelijkheden. Ook eigenaren / exploitanten van recreatieterreinen worden steeds vaker met deze vraag geconfronteerd.

Laadpalen vooral een investering voor de langere termijn
Uit een kleinschalig onderzoek door Tom ter Weelen, ondersteund door Pretwerk en ABN AMRO, komt een weinig spectaculaire conclusie: 'Het gebrek aan laadpalen bij recreatiebedrijven vormt op dit moment nog geen heel groot probleem'. Die situatie kan echter snel omslaan als de markt voor elektrisch vervoer doorgroeit. Ter Weelen: "Het was opvallend dat 78% van de elektrische rijders in Nederland geen laadpaalstress ervaart. Ondanks dat elektrische rijders over het algemeen aangeven niet naar een andere faciliteit te gaan (of alternatief vervoer te nemen) indien er geen laadpalen aanwezig zijn, zegt het merendeel wel te letten op aanwezige laadpalen op locatie."

Uit een enquête onder recreatiebedrijven blijkt dat ondernemers zich sterk laten sturen door de vraag uit de markt. Als gasten vragen om extra laadpalen, dan zal de organisatie daar op reageren. Andersom geldt ook; Zolang er geen klachten zijn, zal de ondernemer ook niet snel een investering doen in laadpalen.

Waarmee moet je rekening houden bij een laadoplossing?
Steeds meer eigenaren en beheerders worstelen met elektrisch rijden want er is veel waarmee rekening gehouden moet worden. Zo zullen veel van de (toekomstige) laadoplossingen op recreatieterreinen behoren tot de semipublieke sector. En juist in deze sector zitten er volgens Roland Ferwerda, Directeur van het Nationaal Kennisplatform Laadinfrastructuur elektrisch vervoer (NKL), specifieke uitdagingen waar je rekening mee dient te houden. Semipubliek betekent immers een publiek laadpunt op een privaat terrein en dan moet je als eigenaar op een aantal onderdelen voldoen aan de eisen van een publiek laadpunt. Enkele voorbeelden hiervan zijn prijstransparantie, de verrekenstructuur en het feit dat de semipublieke oplaadlocaties door iedereen gevonden en gebruikt moeten kunnen worden.

Samenwerken met de overheid
Om een gedegen en toereikende laadinfrastructuur te kunnen bieden hebben alle Nederlandse gemeentes van het Rijk de opdracht gekregen om voor eind 2020 een gemeentelijke visie omtrent laadinfrastructuur op te stellen. En juist hierbij liggen, volgens Roland Ferwerda, kansen voor recreatiebedrijven. “Veel gemeentes kijken momenteel hoe ze de vraag naar laadoplossingen voor hun specifieke gemeente kunnen beantwoorden en juist in gemeentes waar door toerisme de vraag naar laadoplossingen erg seizoensgebonden is zal de samenwerking met de recreatiesector gewenst zijn.” Ferwerda adviseert ondernemers in de recreatiesector dan ook met nadruk om in gesprek te treden met hun gemeente als ze voornemens zijn om laadpalen op hun terrein te plaatsen. Samenwerken zal in veel gevallen het sleutelwoord zijn; gemeentes staan vaak welwillend tegenover initiatieven van ondernemers die er voor zorgen dat het totale aanbod van publiek toegankelijke laadpunten toeneemt in hun gemeente.

Laadpalen als kans, verdienmodel én extra service
Het spreekt voor zich dat je als eigenaar van een recreatieterrein bezoekers de mogelijkheid voor laden moet kunnen bieden. Als je dat niet doet loop je de kans dat je gemeden wordt door de bestuurders van elektrische voertuigen, dan loop je klanten mis en dat wil je niet. In het verleden werd een parkeerterrein vaak gezien als kostbare ruimte waar veel onderhoudskosten en weinig opbrengsten aan waren verbonden. Door de behoefte aan een laadinfrastructuur heb je de kans om je parkeerterrein in te zetten als onderdeel van je verdienmodel. Met het aanbieden van laadpalen kun je als ondernemer nu, en vooral in de toekomst, streven naar een kostendekkend of zelfs winstgevend parkeerterrein in de vorm van een laadplein bijvoorbeeld.

Meer informatie: www.pretwerk.nl
 

< Terug

Geplaatst in: Algemeen
Vorige artikel Keukenhof deels open als test
Volgende artikel Nieuw en net geopend: Center Parcs Terhills
Print