Van der Reest Advies

Nieuws

Nieuw en net geopend: Center Parcs Terhills

Nieuw en net geopend: Center Parcs Terhills

Net over de grens met België ligt het Nationaal Park Hoge Kempen een gebied van 12.000 hectare beschermde natuur met stuivende duinen, grote waterplassen, dennenbossen en paarsbloeiende heide die leefruimte biedt aan tal van zeldzame en bijzondere dieren.
Het nieuwe park Terhills Resort ligt aan de rand van dit gebied.Het is ook een oud mijnbouwgebied dat herontwikkeld is tot een recreatiegebied. Toen de steenkoolmijn in 1987 werd gesloten, bleef zwart steenafval (terril) achter. In het begin van de jaren ’90 was het plan reeds er  een vakantiepark te vestigen. Daartoe werd het gebied door Center Parcs aangekocht. Nu is het park klaar en net geopend.

Bewogen historie
De bewogen historie van de mijnbouw uit de vorige eeuw valt goed af te lezen aan de gebouwen in Eisden, die zichtbare getuigenissen hiervan zijn zijn in 2018 benoemd tot bouwkundig erfgoed. De invloed van de mijnbouw was heel groot. Alles draaide om de mijn: scholen, ziekenhuizen, kerken, woningen, zelfs een voetbalstadion werd gebouwd. Het heeft ook geleid tot een stroom immigranten, Italianen en Polen.
Het voormalige kantoor van de mijn is inmiddels getransformeerd tot luxueus hotel met tuin. Het gebouw is in een neoklassieke barokke bouwstijl opgetrokken.

Terhills hotel

Wat vroeger een steenkool- en grindwinningsite was, heeft nu plaatsgemaakt voor een groen vakantiepark,  
De opzet van het resort verschilt sterk van de parken die de naam 'Center Parcs' dragen. Er is gekozen voor een eigen identiteit binnen het aanbod van Center Parcs parken. Terhills Resort is een kleinschalig premium resort waar luxe en natuur hand in hand gaan met cottages aan het water. Alles draait om de harmonie tussen mens en natuur. Dat kan door te genieten op het strand of een bootje te huren om vanaf je cottage over het meer te varen. Ook wandelen in de bossen van het Nationaal Park of het deelnemen aan een van de natuurgeoriënteerde workshops passen goed bij het resort. In de omgeving kun je ook shoppen (Maasmechelen Village), relaxen in de wellness (Elaisa Wellness), of te waterskiën (Terhills Cablepark).
 
Hoofdgebouw Terhills

Het hoofdgebouw van Center Parcs Terhills ligt op een heuvel direct aan het water, de oorspronkelijke grindplas. Centrale voorzieningen van het park zijn als een paviljoen ontworpen en omvatten o.a. een Countryclub en een  Aquagarden en er is een beschutte edgepool tussen de binnenbaden en de grintplas. Het herbergt tevens een Kidsclub en een indoorspeeltuin een workshopruimte en een kleine supermarkt, het Cycle Center en de receptie. 

Gestreefd is om uitzicht en bezonning zo optimaal mogelijk te laten samenvallen. Bij het ontwerp van de centrumgebouwen zijn uitzicht en bezonning ingezet als onderscheidende aspecten van de kwaliteitsbeleving. Van de zonsopkomst in het oosten (zon bij het ontbijt in het restaurant) tot aan de ondergaande zon achter de grote terril (berg) in het westen bij het diner/bar).

Gericht op een luxer marktsegment
Terhills Resort telt 250 cottages voor twee tot twaalf personen. De ruime woonkamer overloopt in een groot terras met BBQ. De slaapkamers hebben elk een eigen badkamer. De cottages zijn beschikbaar in twee luxeniveaus: VIP en Exclusive. Deels beschikken ze over een eigen steiger en de Exclusive cottages hebben allen een eigen buitensauna en buitendouche.
 
Innovatieve duurzaamheid
Een zo duurzaam mogelijk park was het doel, wat zich vertaalt in houtskeletwoningen, investeringen in een drijvend zonnepanelenpark, zonnepanelen op het land en belangrijke investeringen in de verrijking van de biodiversiteit op deze site. 
De centrumgebouwen evenals de watervilla’s zijn volgens ‘state of the art’ duurzaamheidsprincipes gebouwd, zoals het toepassen van verduurzaamd vergrijsd hout als gevelbekleding. De daken van de paviljoens zijn voorzien van sedum en er wordt gebruik gemaakt van vernieuwbare energie (all-electric-plan en batterijenpark met 140 Tesla-powerpacs). Er is bij voorkeur gewerkt met lokale bedrijven.

In het kader van bereikbaarheid en milieu-effecten is een nieuwe verbindingsweg aangelegd (4,2 kilometer) die het park ook bereikbaar maakt met openbaar vervoer. Hier wordt geexperimenteerd met zelfrijdende ultramoderne elektrische shuttlebussen. 

Investeringen en werkgelegenheid
Terhills Resort biedt werk aan ongeveer 200 mensen. De bouw van het resort heeft ook aan de economische opleving van de regio bijgedragen. Vele van de meer dan 80 bedrijven die bij het bouwproces betrokken waren, zijn afkomstig uit de regio.

< Terug

Vorige artikel Laadpalen als kans, verdienmodel én extra service
Volgende artikel Markt van recreatiewoningen volgt volgt de woningmarkt
Print